1. Muziekinstrumenten: De middeleeuwen en later (deel 4)
Slaginstrumenten : zie ’t Capriooltje januari 2024
Snaarinstrumenten
– strijkinstrumenten : zie ’t Capriooltje april 2024
– snaren getokkeld : zie ’t Capriooltje juli 2024
Toets- of klavierinstrumenten :
2. De zomer van Capriool
De voorbije maanden waren een zeer drukke, maar leuke periode van repetities en optredens. Zó hebben we het wel graag in onze dansvereniging : de optredens om ons erfgoed qua historische dansen uit de 15de en 16de eeuw met alles wat erbij hoort zoals kledij en muziek, aan enthousiaste mensen te vertonen.
In juli hadden we ons jaarlijks evenement in het Gentse stadhuis: “Dansen aan het 16e eeuwse hof”. We brachten een renaissance programma met begeleiding van Emma, onze trouwe harpiste en zangeres. We dansten deze 40 minuten durende uitvoering driemaal in telkens een goed gevulde Pacificatiezaal. Bekende en onbekende toeschouwers genoten ten volle van onze dansen, de zang en de muziek. Dank aan het stadsbestuur en het protocol omdat wij nog steeds na vele jaren in het stadhuis aanwezig mogen zijn…
In het Baudelohof was het zeer aangenaam om zoveel enthousiaste dansers te laten proeven van middeleeuwse- en renaissance dansen tijdens onze beide workshops op vrijdag- en zaterdagnamiddag. Bedankt dansers voor die plezante dansmomenten!
Tijdens de Gentse feesten waren we eveneens te gast in de Brabantdamkerk. Ook daar konden we genieten van het brengen van onze dansen dankzij het zeer gastvrij onthaal van de organisatie en het stille, aandachtige publiek dat bewonderend toekeek.
Vast van plan om in augustus wat vrije tijd te nemen, kregen we op de valreep nog een aanbod om in de tuin van het kasteel van Ooidonk op te treden tijdens het tweedaags Fantasy Festival Elftopia op zondag 11 augustus. Een unieke belevenis, een groots spektakel op een zeer zonnige dag in een prachtige omgeving! Na het genieten van onze vertoning was een podium vol enthousiastelingen bereid om zelf enkele dansjes te oefenen. Dank aan de organisatie voor deze uitnodiging en de unieke ervaring.
Op 20 september waren we ’s avonds te gast in de aula van het Sint-Bernarduscollege te Oudenaarde voor de feestelijke opening van de tentoonstelling “Margaretha van Parma : keizersdochter tussen macht en imago”. De groep ontving na het optreden veel positieve reacties van de aanwezigen en kreeg ook veel bewondering voor de kostuums.
3. In de keuken
Tortilla de patatas
De oorsprong van tapas
De oorsprong van de ‘tapa’ is omstreden, maar vast staat dat het woord ‘tapa’ (meervoud ‘tapas’) is afgeleid van het Spaanse werkwoord ‘tapar’, hetgeen afdekken of bedekken betekent. ‘Tapa’ is dan ook letterlijk te vertalen als ‘deksel’. Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.
De oorsprong zou terug te voeren zijn tot de jaren 1500 en keizer Karel V. Onder zijn bewind vertrok van het zuiden van Spanje om het uur een paard en ruiter naar de Zuidelijke Nederlanden waar Margaretha van Parma zijn vertegenwoordigster was. Onderweg stopten de ruiters vaak in herbergen om iets te drinken. Al snel werd vastgesteld dat heel wat ruiters ronduit dronken op hun paard zaten, dus heeft Keizer Karel geordonneerd dat alle herbergen in Spanje bij de drank ook voedsel moesten aanbieden. Zodoende werd vermeden dat de ruiters enkel wijn of alcohol dronken en geen voedsel tot zich namen. Vandaar het gebruik om (voornamelijk in Spanje) kleine hapjes, tapas, bij de drank te serveren.
In Spanje waardeert men de tapas en het eten in het algemeen met name om de versheid en/of kwaliteit van het product, waardoor soms ook relatief simpele gerechten door het gebruikmaken van producten van hoge kwaliteit erg populair kunnen zijn.
Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje ook wel geconsumeerd als maaltijd. Ook buiten Spanje worden tapas in tapasbars als avondmaaltijd aangeboden.
Vele tapastafels worden sfeervol opgesteld in buffetvorm met aangepaste sausjes en versiering.
Dit tapas gerecht wordt bereid in ongeveer 45 minuten en is geschikt voor 4 personen
Ingrediënten
- 8 grote bio-eieren
- 800 g aardappelen (vastkokend)
- teentje look
- olijfolie
- peper en zout
- kurkuma
Overbekend en o zo lekker, wie kent deze tapa nog niet? Hieronder een eenvoudig recept dat altijd lukt.
Wat je wel nodig hebt is een kleine anti-kleef koekepan (grootte van een tortilla). Neem een pan met een ijzeren handvat, omdat de pan in de oven gaat.
We beginnen eraan,
Schil je aardappelen en kook ze gedurende 10 minuten, daarna afgieten en laten afkoelen.
Breek de eieren in een kom, pers er een klein teentje look onder. Klop de eieren met een garde tot een homogene massa.
Breng de eierstruif op smaak met peper en zout, voeg eventueel een beetje kurkuma toe voor de kleur.
Snij de gekookte en afgekoelde aardappelen in schijfjes en meng ze onder het eiermengsel.
Zet de koekepan op een hevig vuur en voeg een klein scheutje olijfolie toe. Doe het tortillamengsel erin en laat 1 minuut bakken.
Doe het vuur vanonder de pan en plaats de pan in een voorverwarmde oven op 150° C.
Laat gedurende 15 à 20 minuutjes in de oven bakken, daarna de pan uit de oven pakken en laten afkoelen.
Wanneer de tortilla lauw is , de pan omkeren op een bord, en je bent klaar om te genieten van je heerlijke verse tortilla.
Je kan zelf altijd nog wat variëren door aan je eiermengsel allerlei zaken toe te voegen, zoals gedroogde tomaatjes, serranoham, gestoofde ui, paprikas,…. ieder naar zijn of haar smaak en goesting.
In ieder geval smakelijk !
https://elvalenciano.be/blog/de-oorsprong-van-tapas/
https://elvalenciano.be/recepten/tortilla-de-patatas/
4. Kalender
- di. 1 oktober: opendeuravond Capriool in ’t Geestje vanaf 19.30 uur
- ma. 7 oktober – vr. 11 oktober: 10-tal workshops voor leerlingen lagere scholen in Onze-Lieve-Vrouwhospitaal in Oudenaarde n.a.v. opening tentoonstelling Margaretha keizersdochter tussen macht en imago
- za. en zo. 12 en 13 oktober: tuindagen in Beervelde
- za. 16 november: workshop in het kasteel van Goyet