1. 30 jaar Capriool, Centrum voor historische dans

Eindelijk konden we feesten na twee uitgestelde pogingen (oktober 2021 en mei 2022).

We vierden ons jubileum op zondag 16 oktober in het Lakenmetershuis.

Het werd een zeer geslaagd evenement met een zestigtal toeschouwers en twintig dansers/medewerkers.

 

Een greep uit het gastenboek en commentaren achteraf…

Beste dansers het was zeker een zeer geslaagd feest. We keken onze ogen uit! Onverwacht, wij wisten niet dat zo iets nog bestaat en terecht… Doe zo verder, met heel veel respect.    A&L.

Hoe hoofs, hoe heerlijk! Wie weet komt die elegantie ooit terug!    J&V.

Authenticiteit in de dansen. Kleurrijke en gevarieerde kostuums. Leuke choreografieën. Vol talent!  G&S.

Een plezier voor de ogen door kostuums, maar ook het plezier van dansen, wat we verwachten. Een rijk repertoire, de vrucht van vele jaren intens oefenen. Een prachtig voorbeeld voor alle generaties! Gefeliciteerd!!!   MJ&G.

Bedankt voor een mooi muzikaal moment, zang, plezier en dans! Een genot voor ogen en oren!   SA.

Proficiat voor al de vorige jaren en voor alle komende jaren gevuld met dans en passie.   M.

Machtig mooi, prima afwisseling.   R.

Het was een prachtige namiddag. Vele groetjes en bedankt aan alle dansers en medewerkers om dit feest zo mooi te maken….   J.

Zeer geslaagde namiddag met prachtige kostuums en mooie samenstelling van muziek.    N.

Ik heb genoten van een heerlijk optreden. Proficiat!  S.

Heel mooi optreden. Fantastische kostuums. Proficiat ook aan Emma : prachtig gespeeld en gezongen. P&K.

Perfect uitgevoerd, beste mensen van Capriool! En een prachtig concert! Wat hebben we genoten! AM&C.

Ongelooflijk mooi optreden, uiting van serene dicipline en inzet…De middeleeuwen herleefden… Van harte dank aan alle leden van Capriool en hun medewerk(st)ers voor deze mooie en leerrijke namiddag.  F&M.

Mooie namiddag meegemaakt, mooi optreden en heerlijke receptie. Goed om weer oude bekenden terug te zien. Doe zo verder… L.

Prachtig schouwspel! Terug naar de oudheid! Mooie kostuums, afwisselend programma, leuke (moeilijke) dansen, bravo choreografe Helena, proficiat voor de zang met harpbegeleiding. Rijk gevulde middeleeuwse receptie: onbeschrijflijk lekkere soep, heerlijke hapjes, lekkere drankjes! Hop naar de 35!  C&R&M

 

Ter gelegenheid van dit 30-jarig bestaan lieten we een mok bedrukken.

Te koop à 7 euro als steun voor onze dansvereniging.

Bestellen kan via contactgegevens. Dank bij voorbaat.

2. Ensembles die oude muziek vertolken (1)

Emma Coopman

Emma Coopman is een muzikale en levenslustige dame die met haar stem, harp, diatonische accordeon, dans en expressie de toeschouwer wil beroeren en betoveren.

Emma begon op negenjarige leeftijd reeds met haar muzikale studies. Ze kreeg thuis ook de liefde voor de oude muziek en de folkmuziek mee. Op dertienjarige leeftijd ontdekte ze de Keltische harp.

Dit veelzijdige talent volgde een conservatoriumopleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven voor klassieke zang. Daarnaast speelde ze reeds vele jaren in folkgroepen zoals Findus, Whemma, Klakkebusse en was gastmuzikante bij de folkgroep Kadril. Ze speelde met deze groepen op folkfestivals en andere gelegenheden in binnen- en buitenland.

Momenteel speelt en zingt Emma als solo artieste met haar folk project Emmarilin,  zingt ze in het oude muziek ensemble Vocem Flentium, het muziektheater Mirage en is freelance zangeres bij het ensemble oude muziek Currende.
Solo trekt ze er ook op uit om huwelijken, begrafenissen en diverse feesten en plechtigheden op te luisteren.

In haar tiener- en twintigerjaren danste Emma ook bij Capriool en begeleidt ons nu nog regelmatig met zang en muziek tijdens optredens.

https://emmacoopman.be/

https://emmacoopman.be/vocem-flentium-polyfonie/

https://vocemflentium.be/nl/#:~:text=Vocem%20Flentium%2C%20opgericht%20in%202014%2C%20is%20een%20professioneel,in%20Luctum%2C%20een%20dodenmotet%20van%20Alonso%20Lobo%20%281555-1617%29.

 

Pandora²  –  Marcel Ketels  –  Bart Roose

Pandora²  wil naast de uitvoering van het internationale repertoire uit Middeleeuwen en renaissance speciale aandacht besteden aan het oeuvre van (nu) minder bekende Vlaamse polyfonisten. Op het programma staan niet alleen werken van de grootmeesters Isaac, Willaert of Lassus, maar ook van auteurs die toen bijzonder gegeerd waren: Ivo De Vento, Jacob Buus, Alexander Utendael… De kerngroep van Pandora² bestaat uit Marcel Ketels (blokfluit), Bart Roose (luit) en Erik Boone (rebec/vedel). Naargelang het programma wordt deze kern uitgebreid met tal van vooraanstaande uitvoerders en specialisten in de historische uitvoeringspraxis. Ze maakten naam en faam in diverse ensembles en als solisten. De eigenzinnige muzikale benadering, met weinig ruimte voor compromis, wil door een doorgedreven muziekwetenschappelijk onderbouwde ‘historische’ speelwijze komen tot een boeiende, sprekende, levendige en dus ook ‘authentieke’ uitvoering.

discografie

Gruuthuse Liederen uit het manuscript Jakobus – Muziek op de Weg naar Santiago

https://muziekcentrum.kunsten.be/identity.php?ID=132948

 

Aan een paar solisten willen we extra aandacht schenken, omdat ze reeds tal van onze optredens muzikaal begeleid hebben.

Marcel Ketels
blokfluiten, traverso, kromhoorn, dulciaan
studeerde oude muziek – theorie, kamermuziek, blokfluit en traverso – aan de Conservatoria van Gent en Brussel bij Barthold Kuijken, Oswald van Olmen en Johan Huys.
Met Les Enemis Confus en Pandora werd hij laureaat van de internationale wedstrijd Musica Antiqua voor ensembles in Brugge. Marcel Ketels maakte heel wat radio-, televisie- en plaatopnames.
Hij is eredocent blokfluit, theorie en praktijk van de oude muziek, kamermuziek en vakdidactiek aan het Gentse Conservatorium en was in dezelfde stad ook directeur van de Kunsthumaniora Muziek en Dans.
Hij concerteert regelmatig op binnen- en buitenlandse podia, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Hij is een van de bezielers van het renaissance-gezelschap Pandora dat concerten gaf in o.a. Mexico en China. Dit ensemble kreeg een nieuw leven als Pandora2.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Ketels

Bart Roose                                                                 
luit, vihuela, slagwerk
Kreeg zijn muzikale opleiding aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent en het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hij studeerde er muziektheorie, gitaar, luit, muziekpedagogie, kamermuziek en Oude Muziek. Daarna vervolmaakte hij zich bij Karl-Ernst Schröder en volgde masterclasses bij Hopkinson Smith. Als pedagoog is hij actief aan de academies te Aalter en Gentbrugge. Hij speelt regelmatig soloprogramma’s op luit, vihuela en barokgitaar en is lid van het ensemble “Pandora²”.
Hij trad op in festivals in België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland en Zwitserland.
In 2007 bracht hij zijn eerste solo-Cd uit: “Hans Newsidler, Ein Newgeordent Künstlich Lautenbuch, 1536”
In 2009 verscheen de Cd “Jakobus”, een project rond de muziek van de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela, Naar aanleiding van de tentoonstelling rond het “Gruuthuse” manuscript te Brugge verscheen in 2013 de CD “Gruuthuse” met de ensembles Ultreya en Pandora².
Sinds 2009 werkt hij geregeld als opnameleider bij Studio Ultreya voor de productie van CD’s voor oa.: les Goûts Authentiques, Ultreya/Pandora², Nadine Duymelinck en Jan Devlieger.

https://www.dekunstbrug.be/cms3/index.php?option=com_workforce&view=employee&id=84&Itemid=183

3. Smullen maar...

Oliebollen uit de 16e eeuw

Uit de late middeleeuwen en Renaissance zijn veel recepten overgeleverd waarbij deeg gefrituurd wordt. Zowel hartige ingrediënten, zoals groenten en kaas, maar ook zoete ingrediënten, zoals vers en gedroogd fruit, werden door een beslag gehaald of in deeg verwerkt en gefrituurd in olie. Het zijn als het ware allemaal een soort beignets.

Pauselijke oliebollen

Hartig-zoete oliebollen met kaas van de Italiaanse kok Bartolomeo Scappi (ca. 1500-1577). In 1570 publiceerde hij zijn omvangrijke kookboek Opera dell’arte del cucinare .

Bartolomeo Scappi was kok van een aantal kardinalen en pausen. In zijn boek gaf hij uitgebreide informatie over de rijke menu’s die aan de geestelijke hoven in Italië geserveerd werden. Daarnaast bevat het boek maar liefst zo’n duizend recepten. Waarvan vele met luxe ingrediënten, voor die tijd. Zo ook zijn heerlijk recept voor oliebollen met kaas. Hierin verwerkte hij namelijk kaneel, suiker en saffraan. Drie ingrediënten die zeker niet voor iedereen weggelegd waren.

 

Benodigdheden
300 gram bloem
200 ml lauwwarme melk
7 gram droge gist
60 gram ricotta
2 theelepels kaneel
1 klein plukje saffraan
2 eieren
40 gram suiker
30 gram boter
75 gram provatura (buffelmozzarella) in kleine stukjes
zonnebloemolie om in te bakken
suiker vermengd met kaneel om te bestrooien

Bereiding
Doe de bloem in een schaal en maak een kuiltje in het midden. Doe er de gist in met een klein beetje lauwwarme melk en laat even staan. Zet in de tussentijd op een zacht vuurtje de rest van de melk met de boter en de saffraan op, zodat de boter net smelt en de saffraan zijn geur, smaak en kleur afgeeft. Laat het iets afkoelen.

Doe alle overige ingrediënten bij het bloemmengsel en meng het goed door elkaar tot een stevig glad vloeibaar deeg. Laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Laat de olie warm worden in een pan tot 180 graden. Maak bollen van het mengsel (met een ijsbolknijper of twee lepels) en bak ze circa 5 minuten in de hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier, leg ze op een mooie schaal en bestrooi ze royaal met kaneelsuiker.

https://eetverleden.nl/oliebollen-met-kaas-uit-de-renaissance/

4. Activiteiten

  • De eerste dansles van 2023 vindt plaats op dinsdag 10 januari in ’t Geestje, vanaf 19.30 uur
  • Belangrijk: dinsdag 17 januari: open deur met introductieworkshop middeleeuwse dans en renaissancedans en startkans voor nieuwe dansers. Iedereen welkom! Tien danslessen volgen bij Capriool kost slechts 57 euro.

Capriool

Centrum voor historische dans

Organiseert een opendeuravond  met gratis initiatieles middeleeuwse en renaissance

dans.

In ’t Geestje, Zandloperstraat 83, 9030 Mariakerke

Dinsdag 17 januari 2023 om 19u. met gratis hapje en drankje.

Indien mogelijk graag seintje bij komst.

Nieuwe10-delige lessenreeks start dinsdag 24 januari 19.15u. in ‘t Geestje                          Prijs: 57 euro

 

Voor inschrijvingen of reservaties voor evenementen, workshops:

0472/01.84.27      caprioolgent52@gmail.com       www.caprioolgent.be