Taalhoekje over dansen

Dans (van het Franse danse) is een kunstvorm of een sociaal gebeuren dat meestal op beweging duidt van het lichaam, vaak in combinatie met muziek. Het wordt gebruikt als een vorm van emotionele expressie, sociale interactie of in een spirituele of uitvoerende vorm.

Dans, het is al zo oud als de mens zelf. Van de vroegste oudheid af, in diverse vormen, in riten en ceremoniëlen – maar ook als vermaak – werd het over de hele wereld toegepast. En het ontwikkelde zich tot een kunst van volksdans tot danskunst. Een retrospectieve kijk op deze evolutie leidde tot wat nu heet de “historische dansen” waarmee o.a.  Capriool bezig is. Wat bijvoorbeeld ooit hofdansen zijn geweest, worden nu als oude of historische dansen omschreven.

 

Inspiratiebron

De danskunst ontwikkelde zich niet alleen autonoom in de loop der tijden, zij was ook inspiratiebron voor componisten, schilders, schrijvers, beeldhouwers, choreografen, podiumkunstenaars e.a.    De ritmische beweging van het menselijk lichaam, meestal op de maat van de muziek, lag als uitdaging klaar voor heel andere kunstvormen.

 

Uitdrukkingen

Er zijn maar weinig uitdrukkingen met de woorden dans en dansen. Men kan “op het slappe koord dansen” dat is risico’s nemen of “nu heb je de poppen aan het dansen”: problemen zijn nu onvermijdelijk. Gelukkig kan men ook “de dans ontspringen” dat wil zeggen net aan iets onaangenaams ontkomen. En “naar iemands pijpen dansen” is beslist ook niet leuk…

 

Samenstellingen

Zijn er maar weinig uitdrukkingen met dans en dansen, er zijn er des te meer met samenstellingen ervan.

– Een danser, een danseres, een danspartner, een dansles, een danspas, een danszaal, een dansvloer zijn bekende begrippen in onze danssport.

– Een dansmaat is ieder gelijk deel van een dansbeweging of    dansmuziekstuk;

– Een danseur, een danseuse is een man of vrouw die geld verdient met dansvoorstellingen of een toneeldanser(es).

– Een dansmarieke is een majorette.   Enzovoort.

Ook de hyponiemen krijgen hier een plaatsje zoals: hofdans, bijendans, contradans, klompendans, reidans, stoelendans, zwaarddans,… enz.

 

En zeggen dat begijntjes en kwezeltjes, naar de liedtekst te oordelen, niet dansen!

Theo Franssen

Capriool feest

We vieren op zaterdag 23 oktober 2021 ons 30-jarig bestaan!

A.h.v. een fotoreportage willen we per 10 jaar een overzicht geven van de belangrijkste activiteiten…In dit Capriooltje deel A van 1991 tot 2001.

Verontschuldigingen voor de soms onscherpe foto’s, we vertoefden in de beginjaren van Capriool nog niet in het digitale tijdperk.

 

1991  Oprichting van Capriool o.l.v. Helena Behets

1992 Gravensteen

1993 Priorij Corsendonk

1994 Het Pand & Burgcentrum

1995 Floraliën en Ooidonk

 

1996  Dampierre-sur-Boutonne (Fr)- 5 jaar Capriool gevierd in het Kollekasteel

(Mariakerke) –  Nijmegen en Oudenaarde

1997   Leeuwergem en Leuven

1998  Diest, Winchester (GB) en bij Hortus Musicalis te Pellenberg

1999  Bij de Dansende Wielen

2000  Belfort en Oudenaarde

2001 Chimay en we vieren ons 10-jarig bestaan

Ongekende, vergeten fruitsoort...

Tijdens een gezinswandeling begin september in Schelderode viel mijn oog op een grote boom met bijzondere, gele peerachtige vrucht! Als natuurliefhebber had ik zo’n vruchtenboom nog niet gezien. Na opzoekingswerk thuis kwam ik bij “KWEEPEER” terecht.

Cydonia oblonga, familie van de Rosaceae was al in de oudheid gekend. De Grieken brachten deze vruchten over uit landen van de Kaukasus naar het Westen. Ze waren symbool voor o.a. schoonheid, liefde en vruchtbaarheid (vrucht van Aphrodite).

De kweepeerboom is familie van de rozen dat zou je niet denken qua uitzicht maar het klopt wel qua bloem, geur en smaak. De boom bloeit in mei en juni met witte of lichtroze roosachtige bloemen en het peer- of appelvormige fruit kun je oogsten in september/oktober.

Bij oudere huizen of boerderijen willen nog wel eens kweepeerbomen staan. Je moet er even om zoeken : ze zijn redelijk onbekend en wellicht ook wel onbemind. Je zal deze kweepeer niet vaak aantreffen in supermarkten of kleine groentewinkels maar eerder in Turkse of Marokkaanse zaken.

Opgelet! Bijt er niet in, want ze zijn steenhard en hebben een wrang-zure smaak. Als handfruit is de kweepeer niet te eten, maar om te verwerken tot compote, jam, marmelade, gelei, chutney, vruchtenpasta (in blokjes lijkend op bonbons), taart, vruchtenbrood, sorbet, vruchtensap, thee, wijn en likeur is ze des te lekkerder.

Kweeperen verspreiden een aangenaam aroma te vergelijken met een mengeling tussen vanille en citrus. De Romeinse letterkundige Plinius verhaalde dat men deze vruchten om hun fijne geur bewaarde in de slaapvertrekken. Men distilleerde er ook fijne badoliën uit.

 

Tips als je met dit leuke fruit aan de slag wil :

  • Verwijder altijd het bruinachtige, viltige, donzige laagje van de gele schil. Dit wrijf je er eenvoudig af met een doek.  Komt dit tijdens het schillen of met het koken in je eindproduct, dan is dat op zich niet erg, maar het zal minder mooi (troebeler) worden.
  • In de schil zit veel smaak en pectine, kook deze als het kan mee (al dan niet los erbij). Voor pectine geldt dit ook voor de pitten.
  • Bewaar de pitten en zet ze een nacht op wat water, schudt even goed door elkaar en je hebt een gelachtige emulsie die erg goed voor je handen schijnt te zijn.
  • Als je het witte vruchtvlees na het koken (roze kleur) nog een nacht in hun kookvocht laat staan krijgen ze een extra diepe rode kleur.

 

 

Kweepeer combineert prima met de volgende smaken:

Fruit: sinaasappel, appel, mandarijn, cranberry, vijgen, abrikozen en rozijnen of gedroogde bessen
Specerijen: steranijs, vanille, piment, kruidnagel, kardemom, kaneel en zoethout.

Zuivel: schapen- of geitenkaas, -kwark, -yoghurt en mascarpone
Noten: amandel, hazelnoot, walnoot, pistache

Bronnen: www.patesserie.comje-het                https://kruidigleven.be

 

De kweeperenjam is het meest gekend en vind je het vaakst terug.

Wij geven hier een recept van Kweekoekjes

Ingrediënten:
500 gram kweeperen, ca 250 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker, proper papier.

Neem hele kweeperen, wrijf die schoon en kook die in water. Laat ze zo met schil en al koken tot ze zacht zijn.
Haal ze eruit, dek ze af met een doek totdat ze lauw zijn. Verwijder de schillen, ook de klokhuizen en wrijf het vruchtvlees fijn.
Neem zoveel fijngestampte suiker als kweeperenmoes. Meng alles door elkaar en zet het op het vuur. Breng het aan de kook.
Strooi, nadat de vruchtenmoes heeft gekookt, suiker op een schone plank en strijk de massa daarover uit. Maak er koekjes van en laat die afkoelen.
Zet ze in een lauwe oven tot ze droog zijn.
U kunt ze op schoon papier bewaren zolang u wilt.

De “koekjes” smaken meer als een soort zachte snoepjes.

Bron, Kookhistorie (30/10/2003)

 

 

 

Activiteiten 2020

Capriool zal op vrijdag 4 december volgens de strikte Coronaregels een receptie opluisteren t.g.v. het 50-jarig bestaan van het Cultuurplatform Zwijnaarde in de Nieuwe Melac.