Dansmeesters-componisten  deel 2

Cesare Negri (ca. 1535 – ca. 1605)

was een Italiaanse danser en choreograaf. Hij kreeg de bijnaam il Trombone, een lelijke naam voor iemand “die graag zijn eigen hoorn blaast”. Geboren in Milaan, stichtte hij er in 1554 een dansacademie. Hij was een actieve hofchoreograaf voor de adel in Milaan. Hij schreef Le Grazie d’Amore, “Thanks of Love” in 1602. Opgedragen aan de heerser van Milaan, Filips III van Spanje, werd het grootste deel ervan geschreven tijdens het lange bewind van Filips II. De eerste tekst over ballettheorie die het principe van de vijf fundamentele posities van de academische dans beschrijven. Het werd heruitgegeven in 1604 als Nuove Inventioni di Balli (Nieuwe uitvindingen van de dans).

Oorspronkelijk gepubliceerd als Le Gratie d’Amore in 1602, wordt deze handleiding beschouwd als een van de meest waardevolle en diverse primaire bronnen over Italiaanse hofdans. Verdeeld in drie delen belicht het eerste deel de carrière en de studenten van dansmeester Cesare Negri ; de tweede is gewijd aan het meest virtuoze danstype van het tijdperk, de galliard; en het derde deel beschrijft een breed repertoire van extra stappen die worden gebruikt in de drieënveertig choreografieën van de verhandeling. Veel van de choreografieën worden voorafgegaan door paginagrote illustraties en elke dans is voorzien van passende muziek geschreven in Italiaanse luittabulatuur en/of mensurale notatie.

Bronnen :

https://en.wikipedia.org/wiki/Cesare_Negri   

https://www.translatetheweb.com/?from=en&to=nl&ref=SERP&dl=en&rr=UC&a=https%3a%2f%2fen.wikipedia.org%2fwiki%2fCesare_Negri

https://www.translatetheweb.com/?from=en&to=nl&ref=SERP&dl=en&rr=UC&a=https%3a%2f%2flibguides.tcu.edu%2fdance%2fgratiedamore 

Thoinot Arbeau   

Thoinot Arbeau (pseudoniem (anagram) van J(I)ehan Tabourot) (Dijon, 17 maart, 1520Langres, 23 juli 1595) was een Frans geestelijke en kanunnik, maar bovenal een componist, dichter en beschrijver van de gewoonten die behoorden bij het dansen.

Arbeau dankt zijn bekendheid  vooral aan zijn werk Orchésographie wat etymologisch ” schrijven van dans ” betekent (van de Griekse woorden graphein, ” om te schrijven “, en orkhêsis, ” dans “). L’Orchésographie is een danstraktatie gepubliceerd in 1589 met als ondertitel: et traité en forme de dialogue, par lequel toutes personnes peuvent facilement apprendre et pratiquer l’honneste exercice des dances ; waarin hij – op grond van empirische waarnemingen – de etiquette van het dansen beschrijft. Naast de precieze beschrijving van het aantal stappen en hun bloei (verder evolueren), gebruikt de auteur een innovatief proces: pedagogiek.

Capriol, een hoffelijke jongeman maar onervaren in de danskunst, volgt het advies van zijn leraar Arbeau: Capriol stelt vragen, Arbeau beantwoordt ze. Aldus is zijn werk een van de oudste beschrijvingen van de gebruiken en gewoonten die samengingen met de dans en het dansen. Allerlei verschillende dansen passeren de revue. Zo schrijft hij over pavanes, basse-danses, allemandes en courantes en wat de dansers daarbij te doen – en te laten – valt.

Arbeau schreef zelf ook muziek, die deels in voornoemd boek werd gepubliceerd, en schreef soms ook gedichten die hijzelf op muziek zette. Die gedichten waren geschreven in de taal van Langres, de plaats waar hij het grootste deel van zijn leven woonde en aan wier kathedraal  hij als kanunnik was verbonden. Een van zijn bekendste composities is de pavane Belle qui tiens ma vie, die nog steeds door (amateur)gezelschappen die zich bezighouden met oude muziek ten gehore, of ten dans wordt gebracht.

 

Bronnen :

https://nl.wikipedia.org/wiki/Thoinot_Arbeau                                                                                 https://imslp.org/wiki/Orch%C3%A9sographie_(Arbeau,_Thoinot)   https://www.translatetheweb.com/?from=fr&to=nl&ref=SERP&dl=en&rr=UC&a=https%3a%2f%2ffr.wikipedia.org%2fwiki%2fOrch%25C3%25A9sographie

 

Hendrik VIII van Engeland

Hendrik VIII (Greenwich, 28 juni 1491Westminster, 28 januari 1547) was van 1509 tot 1547 koning van Engeland, heer van Ierland en later ook koning van Ierland. Hij stamde uit het Huis Tudor en was een zoon van Hendrik VII en Elizabeth van York.
Hendrik staat bekend als het prototype van de zelfbewuste renaissance-vorst. Hij was intelligent en geïnteresseerd in kunst en wetenschap. Hij werd echter ook beschouwd als liefdeloos, egoïstisch en wreed. Tegenstrevers, echtgenotes of dienaren die hem in de weg stonden, ruimde hij meedogenloos uit de weg. Hendrik was berucht vanwege zijn huwelijksperikelen; hij heeft zes echtgenotes gehad.

Hendrik wilde Engeland tot een sterke mogendheid maken die een vooraanstaande rol kon spelen in de Europese politiek. Door zich in verschillende oorlogen te storten, putte hij de schatkist geheel uit. Ook zijn grootse hofhouding en zijn prachtige toernooien  hebben Engeland veel geld gekost. Hendriks buitenlandse beleid was niet succesvol.

Hendrik VIII was niet alleen koning van Engeland, maar ook een verdienstelijk componist. Van zijn hand zijn 34 werken overgeleverd, hoofdzakelijk liederen, waarvan Pastime with good company ook gekend als The King’s Ballad  wel het bekendste is van ca.1513. Ook instrumentale werken en een driestemmig motet (Quam pulchra es) waren van zijn hand.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_VIII_van_Engeland

 

Veilige opstart van activiteiten

“Oost west dans best”

Na een lange coronapauze van bijna anderhalf jaar kon onze groep eindelijk nog eens actief zijn. Onze dansen werden coronaproof opnieuw gechoreografeerd en we bewogen op afstand en met mondmasker.

De dans- “Ruh” nodigde ons uit om samen op te treden in het Coyendanspark te Gent op 12 juni ll.

“Oost west dans best” zou een maskerthema worden. Een creatie van De dans-“Ruh” vzw, in samenwerking met Capriool: Centrum voor historische dans

Verteller : Jean-Pierre Ongena
Muziek: Hilde De clercq & Husam Tamari, Maya Sapera & Nadiya Mehdizadeh

Maskerhulp : Helena Behets

Met de steun van Danspunt en Codedans.

 

Een ontmoeting tussen Oost en West doorheen dans, muziek, woorden, maskers, drang naar vrijheid…

Het programma bestond uit drie delen :
1. De oude Andalousische tijd

2. Het masker door de eeuwen heen

3. Hop naar een Nieuwe Dag, een nieuwe lente (zonder maskers)

 

Dank aan Geert Ongena voor de foto’s

Cultuurmarkt

Op zaterdag 18 september namen we deel aan de Gentse cultuurmarkt op de Kouter met een stand bemand door Johan, Monique, Lieve en Lina.  We konden rekenen op veel belangstellenden. Johan zorgde voor een fototentoonstelling met een overzicht van 30 jaar Capriool. Er waren tevens een aantal kostuums te bezichtigen. Ook was er een primeur: een splinternieuw spandoek met het logo van Capriool konden we met enige trots aan het publiek voorstellen.

Lieve C.

VAN EYCK SENIOR IS HERE !

Capriool werd uitgenodigd om op 19 september op te treden voor de Gentse senioren. Daar dit een voorstelling was in het kader van Jan Van Eyck brachten we een Bourgondisch programma met zes van onze dansers. Voor de meeste dansers was het een vuurdoop daar ze voor het eerst  deze 15e eeuwse  basse-danses moesten opvoeren.  Er werd deze zomer dan ook duchtig gerepeteerd en aan de kostuums gewerkt. Dit culmineerde in een geslaagd optreden in een loods te Langerbrugge voor een geïnteresseerd en enthousiast publiek, waarvoor onze oprechte dank. De talrijke aanwezigen die met twee boten van de Recolettenlei naar Langerbrugge werden gebracht, werden tevens vergast op aangepaste muziek door Thomas Langlois en Dirk Moelants,  op een lezing over een middeleeuws dessert door Helena Behets (zie verder een recept) en een gedicht door Theo Franssen. Dit alles werd in goede banen geleid door de heer Luc Trommelmans van Evident.

Deze activiteit werd geïnspireerd door het “Lam Gods” van Jan Van Eyck, zoals vermeld in het programma van die dag:

“Geboeid door het kleine strookje op het Lam Gods schilderij, aan de einder in de verte, varen we met twee boten naar het op één na verste puntje van Gent: Langerbrugge.  Deze door Van Eyck gestuurde evocatie van het Lam Gods met poëzie en Middeleeuwse livemuziek is de eindapotheose van “Van Eyck Senior IS here”. Bij aankomst in Langerbrugge kan je genieten van een dansspektakel en een middeleeuws hapje.”

Lieve C.

Appeltaart met rozijnen (Middeleeuws recept)

Benodigdheden :

– voor het kruimeldeeg:  250 g bloem, 1 ei, 100 g boter, een snuifje zout, 80 ml water

– voor de vulling: 8 stevige appels ( Jonagold), 1 eetlepel honing smelten in 1 eetlepel water,                               rozijnen.
1 theelepel gember,  gemalen nootmuskaat, kaneel of foelie,
100 ml room
Bereiding :

De bloem, het ei, water, boter en een snuifje zout mengen tot een bol deeg en in de koelte bewaren.

Vulling: appels in 4 snijden,  klokhuis verwijderen en aanbakken, mengen met de bovengenoemde kruiden.

Taartbodem instrijken met vetstof en appels in verdelen. Strooi de rozijnen er over.                             Deeg uitrollen en op de vulling leggen.

In de voorverwarmde oven bakken aan 180 C°. Bak de taart lichtbruin.  (ongeveer 20 min. ?)             Haal dan de taart uit de oven en snij een cirkel in het midden eruit.

Meng de room onder de vulling. Leg de uitgesneden cirkel (deksel) er terug op en schuif de taart opnieuw in de oven. Bak verder tot de taart goudbruin is. (ongeveer 20 min. ?)

Neem de taart uit de oven. Haal weer een cirkel uit het midden.
Schep het fruit op een bord en leg een stuk deeg erop.

Smakelijk!

 

 

Bron :  https://eetverleden.nl

           Taarten & pasteien  Manon Henzen

 

Uitdaging : Wie stuurt een foto van deze zelf gebakken taart naar  Capriool ?!  Succes.

Opendeuravond

 

CAPRIOOL

Centrum voor historische dans

 

nodigt jullie uit op hun

opendeuravond

op

dinsdag 5 oktober om  19.30u in zaal

’t Geestje, Zandloperstraat 83

9030 Mariakerke

Dans als een edelman of edelvrouw middeleeuwse en renaissancedansen!

 

Gratis dansinitiatie met hapje en drankje!

 

 

Bijzonder feest op zaterdag 14 mei 2022

Capriool viert 30 jaar !