’t Capriooltje gaat digitaal!

Sinds begin dit jaar dachten we eraan om van ons driemaandelijks tijdschriftje ’t Capriooltje een digitale nieuwsbrief te maken… want we willen graag mee zijn met de moderne communicatie mogelijkheden.

Door de komst van de corona “lockdown” waren ook de drukkerijen gesloten en konden we onze editie van juni niet versturen. Je krijgt deze brief als afscheid van ’t Capriooltje. Onze website zal vanaf half augustus 2020  in een nieuw jasje gestoken worden. Benieuwd ? Bezoek ons maar…

Wil je nieuws van Capriool ontvangen via mail ? Vraag het aan via het contactformulier. Wil je per post op de hoogte blijven van onze activiteiten, laat het ons telefonisch weten.

2020 beloofde een fantastisch jaar te worden met Van Eyck in de hoofdrol! Corona besliste daar anders over. Alle optredens, workshops,… werden geannuleerd. Tot nu toe konden onze wekelijkse oefenlessen nog niet doorgaan. Hopelijk kunnen we in september toch van start gaan.

U kan ons steeds bereiken en of opvolgen op volgende manieren :

Hopelijk tot op de website of tot op één van onze activiteiten.

Johan Rigaux

2020  Het jaar van Van Eyck in Gent  !!!

Iedereen heeft het gezien: Johan en Monique sierden de frontpagina van het maartnummer van het Gentse stadsmagazine. Capriool zou  immers ook haar steentje bijdragen tot het Van Eyck jaar met verscheidene voorstellingen  “Van Eyck in de wijk”. Ook het jaarlijkse optreden in het Gentse stadhuis op 21 juli zou in het teken van Jan Van Eyck staan, maar de corona-pandemie gooide roet in het eten. Capriool moest haar activiteiten opschorten. Maar we laten Van Eyck niet los !

Van Eyck en de Bourgondiërs

Wie Van Eyck zegt, zegt de Bourgondiërs. Jan Van Eyck was immers niet alleen hofschilder maar tegelijk diplomaat in dienst van de Bourgondische vorst Filips de Goede. Op de illustratie hierbij zie je hoe een tuinfeestje aan het hof van Filips er uitzag. Dit werk is van een anonieme kunstenaar. Het origineel (15de eeuw) ging verloren maar een kopie uit de 17de eeuw hangt normaal gezien in het museum voor Schone Kunsten in Dijon maar was nu te zien op de Van Eyck tentoonstelling in Gent.

Chris V.

DANSEN : meer dan bewegen op muziek !

Dansen is goed voor ons lichaam

Studies tonen aan dat we minstens 30 minuten per dag moeten bewegen. Dansen is hier een prima activiteit voor en het is nog leuk ook. Het activeert en verbetert de circulatie van ons hele lichaam. Het is goed voor onze spieren en ons figuur. Het maakt ons flexibeler en geeft ons meer energie.

Dansen verbetert sociale contacten

Inschrijven voor danslessen is een uitstekend idee om nieuwe mensen te ontmoeten. Deze zullen in ons leven komen en onze vriendenkring uitbreiden.

Dansen verlicht stress

Dansen heeft zowel fysieke als mentale voordelen. Dansen kan je helpen om stress te verminderen en heeft een positief effect op je mentale welzijn.

Dansen is goed voor je zelfvertrouwen

Door voor publiek op te treden kan je je angsten en je zenuwen overwinnen en bouw je meer zelfvertrouwen op.

Dansen is goed voor je geheugen

De meeste dansstijlen vereisen dat de cursisten een reeks stappen onthouden om de choreografie te kunnen uitvoeren. Hoe vaker je danst, hoe makkelijker dit wordt. Muziek speelt hier een belangrijke rol bij. Sommige delen helpen je herinneren aan wat je zou moeten doen.

Evenwicht en Stabiliteit

Dansen kan je helpen aan je evenwicht te werken. Je moet bijvoorbeeld op één been kunnen balanceren. Door training verbeter je je balans.

 

BRON: www.muzischeworkshops.be – gezonderleven.com     bewerkt door Lieve

 

Caprioolhaiku’s           door Theo Franssen

Wat heeft er meer glans

dan oude muziek en een

historische dans !

 

Historische dans,

maar in historische kleren :

mooi om te leren…

 

 

 

Keukenhoekje : recept lekker bij de koffie

Eenvoudige speltkoekjes

250g  speltmeel

1 zakje bakpoeder

100 g  boter

1 ei

2 pakjes bourbonvanillesuiker

1 losgeklopt ei met 4 lepels rietsuiker loskloppen

 

Een vast deeg maken en een half uurtje laten rusten. Uitrollen en figuurtjes uitsteken.

Bestrijken met ei. Bakken in de oven op 175°C gedurende 10’

 

Smakelijk!